Glas in Lood

Nieuw

In overleg met u als klant worden zaken zoals: afmeting, kleuren, eventueel figuur in het raam, loodsoorten, uitstraling en al dan niet in isolatieglas plaatsen afgestemd. Het plaatsen of zetten van nieuw vervaardigde ramen wordt, indien gewenst, ook door het atelier verzorgd.

Als alle benodigde gegevens beschikbaar zijn kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Na ontvangst van de opdracht, wordt een patroon vervaardigd en wordt het raam in productie genomen.

Reparatie

Repareren van glas in lood is uiteraard onderdeel van het glazeniersvak. Hierbij gaat het vaak om 1 of meerdere ruitjes in een glas in lood raam die stuk zijn. Vooraf wordt geïnventariseerd wat de schade is en wat de meest geëigende methode is voor reparatie; ter plaatse of bij ons in het atelier. Vaak is het mogelijk het glas in lood bij u thuis te herstellen.

Is het glas in lood raam in erg slechte conditie en is bijv. het lood gescheurd, erg slap geworden of er ontbreken stukken lood, dan is waarschijnlijk restauratie een betere oplossing.

Restauratie

Wanneer een glas in lood raam in erg slechte conditie is, dan is vaak restauratie de beste oplossing.
 Een raam is in slechte conditie wanneer het bijvoorbeeld ernstig beschadigd is, of het lood te slap is of vergaan waardoor het raam in elkaar zakt.

Bij restauratie wordt een paneel in het atelier uit elkaar gehaald en op een ethisch verantwoorde wijze of, indien gewenst in originele staat, hersteld. Het glas wordt gereinigd en gebroken delen worden vervangen. Indien een oude glassoort niet meer verkrijgbaar is, wordt in overleg een passende oplossing gezocht. Gebrandschilderde ramen worden zoveel mogelijk hersteld en zo nodig (deels) opnieuw vervaardigd. Vervolg van het proces is: het opnieuw verloden en kitten zodat het raam weer wind- en waterdicht is en niet meer rammelt. Het lood kan -indien gewenst- gepatineerd ofwel gekleurd worden, waarna het weer een oude uitstraling heeft. Na restauratie wordt het paneel weer teruggeplaatst in het kozijn. Het atelier biedt de mogelijkheid om uw raam in isolatieglas te zetten.

Isolatie

Om een betere isolatiewaarde en duurzamer resultaat te verkrijgen kan het glas in lood in isolatieglas geleverd worden. Het paneel komt dan als het ware tussen twee glasplaten te staan. Daartoe wordt een kaderprofiel aangebracht waarop de buitenste glasplaten aangebracht worden. Dit kaderprofiel, genaamd Decoseal, levert de benodigde luchtspouw. Hiertussen bevindt zich de droge, stilstaande lucht. Zo ontstaat geen condensvorming (in tegenstelling tot voorzetramen) en wordt een goede isolatiewaarde verkregen. Decoseal is uitgebreid getest en voldoet aan de norm: EN 1297 deel 2, 3, 4 & 6.

Afmeting
De totale dikte van het raam wordt 20 mm. Dit is vergelijkbaar met de normale dikte van een HR++ isolatieruit. Het glas in lood in isolatieglas wordt in eigen beheer geproduceerd zodat er optimale controle is over kwaliteit en levertijd. Wilt u uw eigen werkstuk in isolatieglas laten plaatsen dan kunnen wij dit voor u uitvoeren. Neem vooraf contact op voor de eisen waaraan het glas in lood moet voldoen en een opgaaf van de kosten.

Bekijk foto's